Acrylverf, Algemeen, Olieverf, Waterverven

Met welke verfsoort/medium kan ik het beste beginnen?

Yes, je hebt besloten om de eerste stappen te nemen in de wereld van kunst. Welkom bij deze overweldigende maar verwelkomende en creatieve gemeenschap.

Er zijn honderden soorten manieren om kunst te maken op een canvas, maar welke verfsoort/medium is nou de beste plek om te beginnen? Dat is waar dit artikel over gaat!

Acryl – de beste keus voor beginners

Ik begin maar gelijk met een antwoordt op je vraag, het meest beginner vriendelijke medium is acryl.

Bij dit medium heb je namelijk niet zoveel nodig, je kunt uit de voeten met een paar tubes goedkope acrylverf, een stapel kleine canvassen en een mooie set kwasten.

Voor rond de 70 euro zou je al ready moeten zijn om je eerste paar schilderijen te maken.

Lees hier meer over de spullen die je nodig hebt om te beginnen met acrylverven

Acryl voordelen:

Een groot voordeel van Acryl is dat je de verf in een grote ruimte aan viscositeit kan krijgen.

Je kunt acrylverf kopen die zo dik is als olieverf of zo dun is als waterverf.

Je kunt dan heel vroeg in schilder carrière al de looks van verschillende mediums uitproberen.

Ook is er in acrylverf veel variatie mogelijk in eigenschappen zoals textuur, glans en hoe goed de verf aan het doek vast zit.

Verder droogt de verf vrij snel, dat is fijn voor beginners want dan krijg je minder snel te maken met een nat op nat ervaring.

Het is natuurlijk ook mogelijk om langzaam drogende verf te krijgen als nat op nat iets is waar je naar op zoek bent.

Daarnaast is dit gewoon het medium met de meest mogelijkheden. Wanneer je het goed gebruikt zal je kunstwerk niet vergelen of scheuren en droogt de acrylverf volledig in 2 weken tijd.

Acryl nadelen:

Sommige acryl verven kunnen ammonia bevatten, alhoewel dit niet als een giftige stof wordt beschouwd kunnen sommige mensen er gevoelig voor zijn, zeker in een slecht geventileerde ruimte.

Ook is het gebruikelijk om bij acryl verven, meerdere kwasten te gebruiken. Deze kosten kunnen al snel hoog op lopen!

Waterverf/aquarel – De keus voor artiesten op een budget

Het grote voordeel aan waterverf is dat het bijzonder goedkoop is om te beginnen. Ik ben zelf ook begonnen met waterverf als medium.

Hiervoor heb ik simpelweg een doosje van winsor & newton cotman gekocht voor wat minder dan 20 euro, hier zaten 12 kleuren in en een waterverf kwastje.

Dit was al genoeg voor mij om te beginnen met verven. In het begin gebruikte ik printer papier, ik weet het, een schande voor de verf gemeenschap.

Omdat het papier elke keer kreukelde door al het water ben ik al vrij snel overgestapt op aquarelpapier, dit koste ook niet zo heel veel, ongeveer 50 cent per blad van ongeveer a4 formaat.

Waterverf/aquarel voordelen

Wat heel leuk is aan waterverf is dat je rond kan spelen met de verf dichtheid. Je kan gemakkelijk meer of minder water gebruiken en op die manier spelen met de intensiteit van je verf.

Daarnaast is het een medium met veel ruimte voor fouten, net over de lijntjes gaan en overlappende stukken horen gewoon bij aquarel schilderijen.

Verder heb je niet heel veel nodig, zoals ik eerder al zei, met een simpele aquarel set en 1 kwastje kun je al beginnen.

Ook gaat aquarelverf super lang mee, met mijn aquarelsetje, doe ik al jaren.

Waterverf/aquarel nadelen

Het grote ‘nadeel’ aan waterverven en aquarellen is dat je moet leren ‘mengen’ met water.

Dit is een hele vaardigheid op zich maar dit krijg je als het goed is snel onder de knie waarna het juist een leuke toevoeging is aan het schilderen.

Olieverf– voor de waaghalzen

Olieverf wordt vaak afgeraden voor beginners, de kosten om te starten zijn gewoon super hoog en er is weinig ruimte voor fouten.

Daarnaast zijn er gewoon heel veel dingen om op te letten tijdens het olieverven, dit kan overweldigend zijn voor beginners en zorgt ervoor dat het lastiger wordt om wat je in je hoofd hebt op papier te zetten.

Olieverf voordelen

Over het algemeen vinden mensen olieverf ‘leuker’ om mee te werken. Het eindproduct ziet er al snel professioneel uit en het is heel satisfying om te verven met olieverf.

Olieverf nadelen

Je hebt gewoon heel veel gereedschap nodig om te kunnen beginnen met olieverf.

Dit maakt de hobby ook gelijk heel duur, als je overal het goedkoopste van neemt ben je waarschijnlijk nog steeds 200 euro kwijt.

Daarnaast is er bij olieverf heel weinig ruimte voor fouten.

Geef een reactie