Bij het aquarellen kun je beginnen met normaal printerpapier (net als ik 😉) maar als je eenmaal aan je eerste project wilt beginnen, of het kreukelende papier zat bent, dan is een overstap naar echt aquarelpapier geen gek idee! Dit papier is een stuk dikker en kreukelt dus niet of veel minder.
Deze stap hoeft gelukkig ook niet duur te zijn, goedkoop aquarelpapier is overal te vinden als je goed zoekt (denk aan 19 tot 80 cent per a4). In dit artikel staat wat het beste aquarelpapier is voor jouw doeleinden en waar je op moet letten bij het aquarelpapier kopen.
Klik hier om direct naar de top 3 te gaan!
Textuur
Wanneer je jouw beste aquarelpapier op zoekt ga je een aantal termen naar je hoofd geslingerd krijgen, waaronder termen omtrent textuur. De meest voorkomende termen die te maken hebben met aquarelpapier textuur zijn hot press, cold press en rough. Aquarelpapier textuur gaat vooral om hoe glad het aquarelpapier is en hoe snel het verf absorbeert.
Kwaliteit
Daarnaast heb je nog een hoop termen omtrent de kwaliteit van aquarelpapier. Hier zou ik als beginner niet teveel op letten, maar om dit artikel compleet te maken voeg ik het toch even toe. De termen die vaak voor kwaliteit gebruikt worden zijn student grade en artist grade.
Gewicht
Ook zul je meerdere soorten gewichten aquarelpapier tegenkomen. Het gewicht van aquarelpapier wordt vaak uitgedrukt in g/m2. Het gewicht is te verdelen over 3 categorieën; light, medium en heavy.
Top 3 aquarelpapier
Om het wat makkelijker te maken om je ideale aquarelpapier te vinden, zet ik hier mijn persoonlijke top 3 neer, uitgekozen met beginners in het achterhoofd.
De beste – Kangaro 300g/m2 30x42cm
Dit vind ik persoonlijk het beste aquarelpapier voor beginners. Dit specifieke blok bevat grote, pH-neutrale (zuurvrije) bladen aquarelpapier van 30x42cm met een gewicht van 300g/m2. Omdat dit aquarelpapier zuurvrij is zul je over de lange termijn geen vergeling maken, en het ‘medium’ gewicht van 300g/m2 zorgt ervoor dat het papier niet snel zal kreukelen wanneer het nat wordt.
Met omgerekend 58 cent per blad heb je hier ook een hele goede deal te pakken, zeker omdat het hele grote bladen zijn.
De gladde – Book garden 300g/m2 A4-formaat
Dit is ook een mooi aquarelpapier blok, het is net als het Kangaro blok een pH-neutraal blok (zuurvrij) en heeft een gewicht van 300g/m2. Het grote verschil is dat dit blok een kleiner A4 formaat heeft in plaats van de grote bladen bij het Kangaro aquarelpapier, ook gaat dit aquarelpapier meer richting de hot press textuur.
Voor dit blok betaal je helaas wel een stuk meer per (kleiner) blad, omgerekend komt dit blok uit op precies 80 cent per aquarelpapier blad, dit is echter bij het kleinste blok. Bij de grotere blokken kom je uit op 55 cent per blad.
De ruige – Bookgarden 300g/m2 ‘Textured grain’ A4-formaat
Dit blok is vergelijkbaar met de hierboven genoemde, het verschil is dat deze een ruwere textuur heeft. Omgerekend betaal je bij dit blok 80 cent per blad bij een klein blok en 55 cent als je groter inkoopt.
Geef een reactie