Waterverven

Hét handboek voor aquarel papier

Je hebt genoeg geoefend met aquarellen en vind nu dat je klaar bent voor je eerste echte waterverf stuk.

Papier gaat het echter niet worden, dit kreukelt en word vaak te vochtig. Gelukkig bestaat er papier dat speciaal gemaakt is voor het waterverven! Dit is papier dat een stuk dikker en steviger waardoor het niet gaat kreukelen, zelfs met hele vochtige werken.

Ideaal dus als je een stuk gaat maken wat het jaren vol moet houden en er net uit moet zien.

Een beginner wil waarschijnlijk niet te veel uitgeven aan dit papier, gelukkig hoeft het ook helemaal niet duur te zijn. Het papier wat ik zelf gebruik kost ongeveer 80 cent per blad, je hoeft je dus niet schuldig te voelen voor je portemonnee als er iets fout gaat, een van de grote voordelen van schilderen op papier!

Waar op te letten

Als je met je zoektocht naar het ultieme aquarel papier bezig bent ga je verschillende termen, eigenschappen en ‘claims’ tegenkomen. In dit artikel gaan ik hier allemaal langs en leg ik uit waarom je voor een bepaald soort papier zou kiezen en wat daadwerkelijk belangrijk is om op te letten!

Textuur

Je zult er al snel achter komen dat er meerdere texturen zijn om uit te kiezen.

  • Hot press
  • Cold press
  • Rough

Hot press

Hot press is papier met een glad oppervlak. Dit papier wordt gemaakt door middel van een stuk heet metaal dat het papier drukt. Hot press papier is ideaal als je bijvoorbeeld van kleine details houdt. Dit papier is echter wel het minst absorberend van de 3 texturen.

Cold press

Dit is mijn favoriete textuur. Cold press papier heeft een iets ruwer oppervlak dan hot press papier. Cold press papier wordt gemaakt door middel van een stuk koud metaal dat het papier drukt. Vanwege het ruwere oppervlak is dit medium heel erg absorberend en daarom veelgebruikt onder aquarel ververs. Cold press zorgt er ook voor dat je kleuren, na het drogen, nog steeds heel helder zijn.

Rough

‘Rough’ aquarel papier heeft het meest ruwe oppervlak van alle 3 de texturen. Vanwege de diepere groeven is dit ook de meest absorberende soort papier van allemaal. Door het ruwe oppervlak kun je gemakkelijk een meer ‘textured’ look creëren zonder veel bezig te zijn met de kleine details. Super voor als je bijvoorbeeld de straatjes van een oude stad aan het aquarellen bent.

Kwaliteit

Vaak kom je ook de termen ‘student grade’, ‘artist grade’ en ‘professional grade’ tegen. Deze termen staan voor de kwaliteit van het materiaal. Het meeste aquarel materiaal is onderverdeeld in 2 categorieën; student grade en artist/professional grade. Artist en professional grade betekenen precies hetzelfde. Er zijn een aantal verschillen tussen student grade en artist grade aquarel papier.

Student grade

Student grade papier is vaak gemaakt van een mix van cellulose en houtpulp. Hierdoor absorbeert de aquarelverf op een andere manier dan het in artist grade gebruikte katoen. Je zou dus een ander resultaat krijgen bij het waterverven dan met artist grade papier. Anders betekent echter niet slechter!

Daarnaast is student grade papier vaak gemaakt door machines, hierdoor ontstaat een ander soort oppervlak dan wanneer het papier met de hand gemaakt is. Student grade cold press papier heeft bijvoorbeeld een stuk minder textuur dan artist grade cold press papier.

Ook is student grade papier vaak niet pH neutraal, ook wel ‘zuurvrij’ genoemd. Als het papier niet pH neutraal is zal het langzaamaan vergelen. Voor beginners is dit verschil vaak niet groot genoeg om extra uit te geven.

Strathmore 300 series, cold press watercolor

Artist grade

Artist grade aquarel papier is vaak gemaakt van 100% katoen. Dit wordt ook wel ‘rag paper’ of ‘cotton rag’ genoemd, ruig vertaald betekent dat ‘voddenpapier’ en ‘katoen vod’. Dit papier is gemaakt van katoen omdat katoen op een beeldschone wijze de verf op neemt waardoor het magische waterverf effect ontstaat.

Dit papier wordt vaak gemaakt middels een mal en het papier wordt per stuk gemaakt. Het papier wordt niet massaal aan de lopende band gemaakt en heeft daardoor een mooie ruwe textuur. Handgemaakt papier wordt beschouwd als de hoogste kwaliteit dat je kan krijgen.

Artist grade papier zal altijd pH-neutraal of ‘zuurvrij’ zijn. Dit betekent dat het niet zal vergelen en dus zonder zorgen in het zonlicht kan hangen en op lange termijn dezelfde kleuren houdt.

Gewicht

Waterverf papier komt in 3 verschillende gewichtsklassen, light, medium en heavy. Het gewicht staat voor hoe dik het papier is, het normale printer papier wat je gewend bent en waar je waarschijnlijk je eerste paar waterverf werken op hebt gemaakt weegt ongeveer 50 g/m2, dit soort papier is niet bepaald ideaal voor waterverven omdat het veel te dun is en dus snel gaat kreukelen door meer water dan het papier kan absorberen.

‘Light’ papier weegt rond de 190 g/m2, dat is al een stuk zwaarder en dikker dus dan het papier dat je gewend bent. De meeste professionals bevelen aan om niet voor ‘light’ papier te gaan omdat hier extra voorbereiding voor nodig is, om het niet te laten kreukelen zou je het strak op tafel moeten leggen en de hoekjes vast tapen aan de tafel. Ook kun je het ‘stretchen’ dit betekent dat je het papier van tevoren nat maakt zodat het bij het waterverven niet nog meer van vorm veranderd.

‘Medium’ papier weegt vaak rond de 300 g/m2, als je niet al te nat werkt kun je dit gebruiken zonder het vast te hoeven tapen. In het geval dat je heel nat wilt werken is het eventueel verstandig om te kijken naar ‘heavy’ papier of het vast plakken aan de tafel met plakband.

‘Heavy’ papier weegt rond de 640 g/m2. Dit papier wordt veel gebruikt door artiesten die het fijn vinden om heel nat te werken tijdens het waterverven of aquarellen.

Samenvatting

Bij het kopen van aquarelpapier zijn er dus meerdere eigenschappen waar je op moet letten. Als je net bent begonnen met waterverven kun je het best voor het goedkopere ‘student grade’ papier kiezen. Dit is een stuk goedkoper maar is dan wel van lagere kwaliteit. Het bestaat bijvoorbeeld uit cellulose en houtpulp in plaats van het beter absorberende katoen en is niet altijd pH-neutraal waardoor het sneller vergeeld. Ook kun je het best voor een gewicht van ‘medium’ of ‘heavy’ kiezen omdat je bij light tegen te veel problemen aan zult lopen.

Geef een reactie