Waterverven

Waterverven: Beginners guide

Waterverven hoeft niet overweldigend te zijn; waterverf (ook wel aquarel verf genoemd) is een heel flexibele kunstvorm die makkelijk aan te leren is. Waterverven voor beginners is mischien overweldigend, maar het hoeft zeker niet lastig te zijn. In dit artikel ga je leren aquarel schilderen voor beginners.

Het mooie van schilderen met waterverf is dat je kan beginnen met ieder budget. Je kan het zo gek of goedkoop maken als je wilt en je kan je collectie waterverf uitbreiden terwijl je aan het leren bent. Voor minder dan 15 euro kun je deze hele nieuwe hobby financieren.

Wat heb je nodig?

Om te kunnen waterverven heb je eerst natuurlijk waterverf nodig. Waterverf bestaat uit uitgedroogde verf, meestal aquarel verf. Deze verf kan in tubes komen maar soms zit er al gedroogde verf in waterverf sets. Een mooi begin zijn de sets van Winsor & Newton Cotman. Deze sets komen met napjes die al gevuld zijn met gedroogde verf en een of meerdere kwastjes. Hierdoor kun je direct beginnen met verven! Er zijn ook genoeg andere complete sets die je voor minder dan een tientje kunt kopen, maar de extra paar euro is het zeker waard.

Winsor en Newton set met 45 napjes

Daarnaast heb je uiteraard ook een kwast nodig.

Voorkeuren voor een kwastje zullen verschillen per artiest; ik hou persoonlijk van kleine details en heb daarom voornamelijk kleine kwastjes in mijn arsenaal. Als je meer van ruwe grote lijnen houdt kan je beter met grote kwasten gaan. Een combinatie van kleine en grote kwasten is uiteraard ook mogelijk. Winsor & Newton Cotman hebben hier wederom hele mooie producten voor klaarliggen, deze kwastjes kosten tussen de 6 en 20 euro per stuk. Als je goedkoper uit wilt zijn kun je op het internet ook genoeg complete sets vinden of misschien heb je zelf al penselen liggen!

Ook papier is belangrijk

Voor het papier kun je als je wilt beginnen met normaal papier wat er in je printer zit, het is echter zo dat normaal papier sneller vochtig wordt omdat je natuurlijk met water aan het verven bent. Gelukkig bestaat er ook papier specifiek geproduceerd voor waterverven. Dit is ook weer allemaal heel persoonlijk, sommige artiesten houden van een ‘ruw’ papier met textuur, hierdoor verspreid de verf zich minder en kun je makkelijker kleine details maken. Andere artiesten geven de voorkeur aan papier met een gladdere textuur, hierdoor gaat de aquarel verf meer zijn eigen weg, maar het resultaat heeft wel meer de klassieke waterverf look. Ik vind zelf dat waterverfpapier niet al te duur moet zijn, dan voel ik me altijd schuldig aan mezelf als er een projectje mislukt.

Close-up van speciaal aquarel papier

Daarnaast heb je natuurlijk water nodig! Ik gebruik zelf altijd dezelfde mok en een oude doek. Elk object wat water vast kan houden zal werken.

Doorzichtigheid

Het mooie van waterverven is dat je heel flexibel kan bepalen hoe licht, donker of doorzichtig de verf is die je op je papier aanbrengt.  Je kan simpel weg het aantal water aanpassen in je verf. Meer water betekent een lichtere en doorzichtige tint, hiermee kan je meerdere lagen over elkaar maken die dan allemaal nog zichtbaar zijn. Minder verf betekent een donkere, ‘zwaardere’ tint die niet veel van de achterliggende lagen zal laten zien. Je moet hier niet te veel over nadenken, maar gewoon beginnen en onderweg de ratio in water veranderen hoe jij het mooi vindt.

Dit is een mooi plaatje van thepostmansknock.com laat dat mooi zien. De linker tint is met veel water en is daarom heel doorzichtig en licht, je kan het papier duidelijk nog zien. De rechter tint bevat heel weinig water en is daarom heel donker en ‘zwaar’, je ziet er nog weinig van het papier te zien is. Wat ik dan wel altijd mooi vind van waterverf is dat desondanks de donkere kleur van de rechter tint, heeft het nog steeds een licht en luchtig uiterlijk.

Dit klinkt allemaal wel mooi en aardig, maar je vraagt je natuurlijk nu af hoe je dan deze ratio kunt veranderen! Voordat je ook maar iets doet, mag je 2 druppels water direct op de kleuren die je gaat gebruiken aan brengen. Dit zal de verf vochtig maken waardoor het wat makkelijker is om mee te werken. Hierna kun je 2 verschillende dingen doen.

Direct uit je waterverf set werken

Als je een waterverf set hebt, vind je het misschien fijn om hier direct uit te werken. Wanneer je dit doet moet je ervoor zorgen dat je de vochtigheid veranderd door meer of minder water op je penseel te doen.

Als je een hele lichte tint wilt maken moet je je kwast diep in je mok met water doen en hem zo nat mogelijk maken, als je een hele donkere tint wilt kun je alleen het puntje van je kwast in je mok met water doen en voor hele donkere tinten kun je je penseel proberen droog te deppen. Hij zal nog steeds vochtig zijn en verf op zich nemen.

Als je je penseel op papier zet en erachter komt dat de verf te dik is, kun je altijd nog je kwast in het water dippen en de verf dunner maken. Daarom is het altijd handig om het aantal water te onderschatten.

Met een palette werken

Je kan ook vanaf een palette werken. Handig als je meerdere vaste tinten wilt gebruiken in je stuk. Je kan gemakkelijk drie tinten maken van een kleur met een palette.

Voor de lichtste tint; doe ongeveer 8 druppels water in een van de holletjes van je palette, dip daarna je penseel in de kleur die je wilt gebruiken en doe deze verf in het met water gevulde holletje.

Voor de ‘medium’ tint; doe ongeveer 5 druppels in het holletje en breng op dezelfde manier als hiervoor wat verf aan in dit holletje. Zorg ervoor dat je je penseel goed door het holletje heen roert zodat alle verf in het holletje terecht komt.

Voor de donkerste tint kun je gewoon direct uit je set werken.

De reden voor beter worden in het maken van verschillende tinten is belangrijk omdat je met verschillende tinten een object er realistischer uit kan laten zien. Met donkere tinten kun je de schaduw van je object vormgeven en met lichtere tinten kun je sterk belichte delen laten zien van je object.

Deze video van Mr. Otter Art Studio laat dit goed zin, deze video is wel in het Engels.

Mengen van waterverf

Als je je waterverf wilt gaan mixen heb je wel echt een palette nodig, anders ga je de kleuren uit je set onzuiver maken en dat is niet fijn. Ik kan het gebruik van een palette sowieso aanraden, het geeft een handig overzicht van welke kleuren je al gebruikt hebt en wat daar dan handig bij zou passen, ook maakt het dan minder uit als er iets fout gaat bij het mengen met water of een andere kleur verf.

Het mengen van waterverf is niet heel anders dan het mengen van normale verf. Het mengen is heel handig als je maar een kleine verzameling kleuren hebt. Als je veel van je gemengde kleuren nodig hebt is het wel handig om gelijk veel te maken, anders is het vaak lastig om precies weer op die kleur te komen.

Maak je geen zorgen als je gemengde kleur uit aan het drogen is, je kan simpelweg wat water toevoegen zoals bij je set en je kan de verf weer gebruiken.

Overig

Ik hoop dat deze blog een groot deel van je vragen heeft beantwoord over waterverven. Op deze website kun je nog veel meer artikelen vinden over onder andere waterverven, ik hoop dat je deze artikelen ook een kijkje geeft als je verder bent in je waterverf reis.

Geef een reactie