Acrylverf, Olieverf

Verschil olieverf en acrylverf

Al een paar keer is mij gevraagd wat nou het grote verschil is tussen olieverf en acrylverf, op het eerste gezicht is dit verschil namelijk ook niet zo groot! De verschillen tussen olieverf en acrylverf komen vooral naar voren wanneer je zelf met olieverf of acrylverf aan het werk bent, en dan met name in hoe het werk eruit ziet voor, en na het drogen.

Gelukkig is het verschil van olieverf en acrylverf makkelijk uit te leggen, wat ik dan ook ga doen!

Olieverf

Olieverf bestaat al eeuwenlang, wanneer je eerder olieverf hebt gebruikt heb je waarschijnlijk al ervaren dat (naast de sterke geur) olieverf ongelooflijk lang nodig heeft om te drogen, dit maakt het ideaal voor nat-in-nat werk, maar bijzonder irritant wanneer je  met lagen wilt werken. Dit komt mede doordat olieverf droogt met behulp van zonlicht en lucht, dit is gewoon een heel langzaam proces.

Dit langzame proces werpt na het drogen echter wel zijn vruchten af, wanneer olieverf gedroogd is, kun je nog steeds de hoogglans terugzien van toen het nog nat was. Wat ook opvalt is dat de olieverf goed zijn vorm en kleur behoudt, dit komt omdat olieverf bij droging bijna geen volume verlies heeft.

Voordelen olieverf

  • Weinig vorm, kleur en glansverlies na droging
  • Perfect voor nat werk

Nadelen olieverf

  • Sterke geur
  • Droogt heel langzaam

Acrylverf

In tegenstelling tot olieverf, is acrylverf vrij nieuw. Deze verf is op basis van plastic en heeft daarom de bijzondere eigenschap dat het praktisch overal aan hecht.

Daarnaast droogt acrylverf ontzettend snel, soms kun je na 20 minuten er al comfortabel overheen verven, dit is extreem handig als je met lagen wilt werken, maar kan irritant worden als je nat wilt werken.

Dit snellere drogen komt echter wel met wat nadelen; door de manier waarop acrylverf droogt kan het tot wel 50% van zijn volume verliezen, wat ook weer kan leiden tot uitrekken en/of kreukelen van de buitenste laag verf.

Ook kun je bij acrylverf soms na droging wat ‘doffere’ kleuren verwachten die wat minder glanzen dan je misschien gewend bent van olieverf.

Voordelen acrylverf

  • Droogt snel
  • Geurloos
  • Hecht zich op veel verschillende ondergronden

Nadelen acrylverf

  • Volume verlies en glans verlies bij droging
  • Bij hoge/lage temperaturen kan de verf barsten/kreukelen

Geef een reactie