Top 3 aquarelpapier voor beginners!

Bij het aquarellen kun je beginnen met normaal printerpapier (net als ik 😉) maar als je eenmaal aan je eerste project wilt beginnen, of het kreukelende papier zat bent, dan is een overstap naar echt aquarelpapier geen gek idee! Dit papier is een stuk dikker en kreukelt dus niet of veel minder.

Deze stap hoeft gelukkig ook niet duur te zijn, goedkoop aquarelpapier is overal te vinden als je goed zoekt (denk aan 19 tot 80 cent per a4). In dit artikel staat wat het beste aquarelpapier is voor jouw doeleinden en waar je op moet letten bij het aquarelpapier kopen. Ben je een beginner met aquarellen? dan heb je ook een leuk aquarel setje nodig.

Klik hier om direct naar de top 3 te gaan!

Textuur

Wanneer je jouw beste papier op zoekt ga je een aantal termen naar je hoofd geslingerd krijgen, waaronder termen omtrent textuur. De meest voorkomende termen die te maken hebben met papier textuur zijn hot press, cold press en rough. Aquarelpapier textuur gaat vooral om hoe glad het papier is en hoe snel het verf absorbeert.

Hot press

Hot press aquarelpapier is het papier met het gladste oppervlak, dit papier is ideaal voor de liefhebbers van kleine details onder ons. Het gladde oppervlak heeft echter wel een nadeel, het is minder absorberend en heeft dus langer nodig om te drogen.

Rough

Daarnaast heb je het rough aquarelpapier, dit papier is eigenlijk het tegenovergestelde van hot press. Dit papier heeft een heel ruw oppervlak met relatief diepe groeven, hierdoor is het super absorberend en heeft het een vrij ruwe look. Deze textuur is niet fijn als je zelf kleine details aan wilt brengen, maar komt heel mooi naar voren als je bijvoorbeeld een straatje in een oude stad aan het aquarellen bent.

Cold press

Als middelweg van deze twee heb je cold press aquarelpapier, dit aquarelpapier heeft eigenlijk de beste eigenschappen van hot press papier en rough papier. De kleuren komen mooi naar voren omdat het een relatief glad oppervlak heeft, maar omdat het niet helemaal glad is zoals bij hot press, word de verf wel snel geabsorbeerd.

Kwaliteit

Daarnaast heb je nog een hoop termen omtrent de kwaliteit van aquarelpapier. Hier zou ik als beginner niet teveel op letten, maar om dit artikel compleet te maken voeg ik het toch even toe. De termen die vaak voor kwaliteit gebruikt worden zijn student grade en artist grade.

Student grade

Student grade aquarelpapier betekent vaak lagere kwaliteit en goedkoper papier. Dit papier is vaak machinaal gemaakt en heeft daarom een minder getextureerd oppvervlak dan artist grade papier in dezelfde textuur categorie (hot press etc.). Dit papier is vaak niet pH neutraal wat er voor zal zorgen dat het langzaamaan vergeelt, beginners zullen hier echter niet veel van merken

Artist grade

Daarnaast heb je artist grade aquarelpapier. Dit papier wordt gezien als de hoogste kwaliteit. Dit papier is vaak met de hand gemaakt en bestaat uit 100% katoen, daarnaast zal artist grade papier altijd pH-neutraal zijn, hierdoor zullen de kleuren niet vergelen over verloop van tijd.

Gewicht

Ook zul je meerdere soorten gewichten tegenkomen. Het gewicht van aquarelpapier wordt vaak uitgedrukt in g/m2. Het gewicht is te verdelen over 3 categorieën; light, medium en heavy.

Light

‘Light’ papier weegt rond de 190 g/m2, dat is al een stuk zwaarder en dikker dus dan het printerpapier (50g/m2) dat je gewend bent. De meeste professionals bevelen echter aan om niet voor ‘light’ papier te gaan omdat hier extra voorbereiding voor nodig is, om het niet te laten kreukelen zou je het strak op tafel moeten leggen en de hoekjes vast tapen aan de tafel. Ook kun je het ‘stretchen’ dit betekent dat je het papier van tevoren nat maakt zodat het bij het aquarellen niet nog meer van vorm veranderd.

Medium

‘Medium’ aquarelpapier weegt vaak rond de 300 g/m2, als je niet al te nat werkt kun je dit gebruiken zonder het vast te hoeven tapen. In het geval dat je heel nat wilt werken is het eventueel verstandig om te kijken naar ‘heavy’ papier of het vast plakken aan de tafel met plakband.

Heavy

‘Heavy’ aquarelpapier weegt rond de 640 g/m2. Dit papier wordt veel gebruikt door artiesten die het fijn vinden om heel nat te werken tijdens het waterverven of aquarellen.

Top 3 aquarelpapier

Om het wat makkelijker te maken om je ideale aquarelpapier te vinden, zet ik hier mijn persoonlijke top 3 neer, uitgekozen met beginners in het achterhoofd.

Het beste aquarelpapier – Kangaro 300g/m2 30x42cm

Dit vind ik persoonlijk het beste aquarelpapier voor beginners. Dit specifieke blok bevat grote, pH-neutrale (zuurvrije) bladen aquarelpapier van 30x42cm met een gewicht van 300g/m2. Omdat dit papier zuurvrij is zul je over de lange termijn geen vergeling maken, en het ‘medium’ gewicht van 300g/m2 zorgt ervoor dat het papier niet snel zal kreukelen wanneer het nat wordt.

Met omgerekend 58 cent per blad heb je hier ook een hele goede deal te pakken, zeker omdat het hele grote bladen zijn.

De gladde – Book garden 300g/m2 A4-formaat

Dit is ook een mooi aquarelpapier blok, het is net als het Kangaro blok een pH-neutraal blok (zuurvrij) en heeft een gewicht van 300g/m2. Het grote verschil is dat dit blok een kleiner A4 formaat heeft in plaats van de grote bladen bij het Kangaro papier, ook gaat dit papier meer richting de hot press textuur.

Voor dit blok betaal je helaas wel een stuk meer per (kleiner) blad, omgerekend komt dit blok uit op precies 80 cent per aquarelpapier blad, dit is echter bij het kleinste blok. Bij de grotere blokken kom je uit op 55 cent per blad.

De ruige – Bookgarden 300g/m2 ‘Textured grain’ A4-formaat

Dit blok is vergelijkbaar met de hierboven genoemde, het verschil is dat deze een ruwere textuur heeft. Omgerekend betaal je bij dit blok 80 cent per blad bij een klein blok en 55 cent als je groter inkoopt.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *