Top 3 aquarel sets voor beginners

Producten in dit artikel

Klik hier om direct naar de conclusie te gaan;

Als je wilt beginnen met het aquarellen heb je natuurlijk de juiste middelen nodig. Iemand die net begonnen is met aquarellen of ermee wilt beginnen, gaat waarschijnlijk niet teveel geld uitgeven bij zijn eerste aquarel set kopen en vind het, uit ervaring, vaak fijn om alles in 1 aankoop rond te hebben. In dit artikel ligt de focus dus op een complete aquarel set, ik zet een paar aquarel sets op een rijtje die alles hebben om te beginnen in de wereld van het waterverven.

Heb je al alles om te beginnen? Check dan deze waterverf guide voor beginners!

Wat is belangrijk in een aquarel set?

Wat voor beginners vaak het fijnst is, is dat er weinig extra werk nodig is voordat ze hun eerste penseelstreken neer kunnen zetten.

Ook is het fijn als de set een fijn spectrum aan kleuren heeft zodat je alles kan maken wat je wilt zonder al te veel te moeten mengen en in het geval dat je moet mengen dat er lege vakken aanwezig zijn die je als palette kan gebruiken.

Beste keuze – Winsor & Newton Cotman Sketcher’s Pocket Box

Winsor Newton aquarelverf set

Deze aquarel set vind ik persoonlijk het beste. Winsor & Newton Cotman staan bekend om hun goede aquarelverf en fijne penselen.

Toen ik begon met aquarellen heb ik zelf de ‘Winsor & Newton Cotman Sketcher’s Pocket Box’ aangeschaft. Dit doosje kostte mij rond de 20 euro en bevatte alles wat ik nodig had om te beginnen.

De Sketcher’s pocket box komt met 12 kleuren verf en 3 lege, grote vakken die als palette kunnen dienen. De verf is van hele fijne kwaliteit en gaat lang mee, ik koop zelf ook altijd Winsor & Newton Cotman verf en de verf die in mijn eerste Winsor & Newton Cotman doos kwam is nogsteeds niet op.

Ook het penseel is heel fijn, het enige wat een probleem kan zijn is dat het penseel dat meekomt van vrij klein formaat is, als je van grote penseelstreken houdt moet je eventueel nog een kwastje ergens anders kopen.

Deze set bevat de volgende 12 kleuren; Lemon Yellow, Cadmium Yellow, Cadmium Red Pale Hue, Crimson Alizarin, Ultramarine, Intense Blue, Emerald Green, Sap Green, Yellow Ochre, Burnt Sienna, Burnt Umber en China White. Dit is een combinatie van lichte en minder lichte kleuren.

Met een groter penseel – Van Gogh Aquarelverfset

Van Gogh aquarelverf set dicht

Zelf heb ik deze set niet in handen gehad, maar deze set samen met de verf van het merk ‘Van Gogh’ word regelmatig aanbevolen. Deze set bevat net als de set van Winsor & Newton Cotman, 12 halve napjes die al gevuld zijn met gedroogde verf.

Het grootste verschil is dat de set van Van Gogh bestaat uit alleen maar lichtere kleuren waar de Winsor & Newton Cotman set een spectrum bevat van lichte en donkere kleuren.

Deze set komt ook met een penseel, het penseel is een stuk groter dan die van de Winsor & Cotman Newton set omdat het bedrijf achter Van Gogh in de gaten had dat artiesten liever op grotere schaal verven. Ideaal dus als je van plan bent grote werken te maken en niet een grote fan bent van kleine details.

Deze set heeft 6 lege vakken die als palette gebruikt kunnen worden. De doos zelf bevat dus meer, de verf word alleen vaak beschouwd als lagere kwaliteit dan de verf van Winsor & Newton Cotman.

Van gogh aquarelverf set open

Deze set bevat de volgende 12 kleuren; 108 (Chinees wit) , 227 (Gele Oker), 254 (permanent citroengeel) , 269 (Azogeel middel), 331 (Kraplak donker), 370 (Permanent rood licht), 411 (Sienna gebrand), 506 (Ultramarijn donker), 535 (Ceruleumblauw), 616 (Vert émeraude), 623 (sapgroen) en 708(Paynes Gray).

Veel meer verf – St. Petersburg Aquarelset napjes 12-delig

De set van St. Peters bevat veel meer verf dan de 2 hierboven genoemde sets. De set van St. Petersburg heeft namelijk 12 volledige napjes in plaats van 12 halve napjes.

De verf is echter van een lagere kwaliteit en zal dus waarschijnlijk minder of evenlang meegaan als de sets van ‘Van Gogh’ en ‘Winsor & Newton Cotman’. Deze set komt ook niet met een penseel en heeft 2 lege vakken die als palette gebruikt kunnen worden.

Deze set is dus eigenlijk alleen voor als je al kwastjes en dergelijke hebt en op zoek bent naar een kleine set, nog steeds zou dat geen verstandige keuze zijn aangezien de andere 2 bovengenoemde sets betere verf hebben met een fijner kleurenspectrum. De variatie in kleuren bij deze set is ook niet groot en de set bevat ook geen wit.

Deze set bevat de volgende 12 kleuren; Cadmium Lemon (203), Carmine (319), Green (725), Cadmium Yellow Medium (201), Ultramarine (511), Umber (418), Yellow Ochre (218), Blue (513), Burnt Umber (408), Cadmium Red Light (302), Emerald Green (713) en Neutral Black (805)

Samenvatting

We zijn zojuist langs 3 verschillende starter sets gegaan, elk met zijn eigen voordelen en nadelen. Hieronder staat een korte samenvatting hiervan zodat je meer overzicht hebt;

Winsor & Newton Cotman Sketcher’s pocket box – de beste aquarel set voor beginners

Deze set kwam met 12 halve napjes die al gevuld waren met verf. Ook zijn er een kwast en 3 lege vakken aanwezig die als palette gebruikt kunnen worden.

Voordelen

 • Hoge kwaliteit verf
 • Komt met penseel
 • Breed spectrum aan kleuren
 • Gaat lang mee

Nadelen

 • Klein penseel
 • Maar 3 lege vakken

Van Gogh aquarelverfset – aquarel set met een groter penseel

In deze set heb je net zoals de Winsor & Newton Cotman set, 12 halve napjes. Daarnaast bevat deze set een grotere kwast dan de Winsor & Newton Cotman set en heeft hiermee de grootste kwast van de 3 vergeleken sets. Hierdoor is hij handig voor verven van bijvoorbeeld landschappen.

Voordelen

 • Komt met penseel
 • Groter penseel
 • 6 lege vakken

Nadelen

 • Minder breed kleuren spectrum
 • Verf word beschouwd als mindere kwaliteit als de verf van Newton & Winsor Cotman

St. Petersburg aquarelset

Deze set is iets bijzonderder omdat hij geen kwast bevat en 12 volledige napjes heeft in plaats van 12 halve napjes. Hierdoor heeft hij meer verf dan de andere  2 sets. De kwaliteit van deze verf is echter een discussie puntje omdat sommigen zeggen dat de verf minder lang meegaat en van mindere kwaliteit is.

Voordelen

 • Veel verf

Nadelen

 • Geen kwast
 • Kwaliteit van de verf is niet zeker
 • Maar 2 lege vakken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *