Kun je waterverven op canvas?

Het meest indrukwekkende aan schilderen is meestal de gigantische doeken die op mooie houten ezels staan. Het is dus logisch dat je dat als beginnend kunstenaar ook op het oog hebt, deze mooie grote canvas doeken zijn echter niet geschikt voor elk soort verf. Als je nieuw bent in de wereld van aquarellen, is dit artikel handig bij je eerste aquarel set kopen!

Een normaal canvas doek is bijvoorbeeld niet geschikt om op te waterverven. Canvas doeken zijn namelijk niet absorberend genoeg om waterverf op te kunnen nemen. Zelfs met een laag gesso, zal een gewoon canvas doek niet de waterverf opnemen.

Canvas voor waterverf

Er zijn echter wel canvas doeken die speciaal gemaakt zijn voor waterverf. Dit is een vrij nieuw product voor artiesten die houden van de look en het gevoel van een canvas doek.

Waterverven op zo’n speciaal canvas is een hele aparte ervaring maar zeker een aanrader als je op zoek bent naar iets nieuws binnen het waterverven. Er is een kleine leerboog maar nadat je eraan gewent geraakt bent is het een leuke toevoeging aan je collectie vaardigheden.

Het is handig om van je eerste canvas ervaring meer een experiment te maken, probeer je in de rol van een beginner te wormen en start met het tekenen van bijvoorbeeld beschaduwde cirkels. Je zal snel merken dat de waterverf minder snel droogt dan je gewend bent en dat de verf in zijn algemeen anders reageert dan met papier.

Waarom waterverven op canvas in plaats van papier?

Omdat waterverf minder goed opgenomen wordt door het canvas droogt het dus minder snel. Hierdoor is een canvas perfect voor het uitproberen van meer nattere technieken. Maak er een lekker natte kliederboel van! Daarnaast door het langzame drogen, kun je spelen met net aangebrachte verf. Je kunt makkelijk kleine foutjes corrigeren zonder er overheen te verven of de verf proberen weg te halen.

Corrigeren is in zijn algemeen makkelijker. Het doek staat strak en neemt de verf niet heel erg op. Hierdoor kun je makkelijk een laag verf weghalen zonder het doek te beschadigen. Bij papier loop je een grote kans dat je het papier beschadigd als je iets probeert te corrigeren.

Ook zorgt canvas ervoor dat er minder kreukels ontstaan. Vaak met waterverven ontstaan er uiteindelijk kreukels in je papier omdat het gewoon nat wordt. Dit is iets wat gewoon hoort bij waterverven maar niet gebeurt bij het waterverven op een canvas doek!

En als laatste is canvas soms fijner als papier omdat je het direct op kan hangen. Nadat je schilderij gedroogd is kun je het direct aan de muur hangen, het is niet nodig om nog een lijst en glas toe te voegen aan je kunstwerk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *