Waterverven

Hoe gebruik je aquarel potloden?

Aquarel potloden zijn op 3 manieren te gebruiken; droog, nat terwijl je ze gebruikt en achteraf nat maken met een kwastje, ik geef zelf altijd de voorkeur aan achteraf nat maken, dan kun je namelijk nog gummen als er iets niet helemaal goed gaat 😛

Verschil aquarel potloden en normale potloden

Ik krijg veel de vraag ‘wat is nou het verschil tussen aquarel potloden en normale potloden?’, vandaar vandaag daar een kort antwoord op!

Dit is gelukkig vrij simpel uit te leggen, het verschil tussen aquarel potloden en normale potloden zit hem in de kern van de potloden. ‘Normale’ kleurpotloden hebben vaak een kern van olie of was gemengd met een kleurtje, bij aquarel potloden is de kern oplosbaar in water. Wanneer je dus een werk maakt met aquarel potloden dan is het gekleurde deel oplosbaar in water.

Aquarel potloden hebben dus eigenlijk het beste van 2 werelden, je kunt ze zoals een normaal potlood, droog gebruiken, maar nat gebruik is ook goed te doen en geeft dus een aquarel-achtig effect!
Daarnaast geven aquarel potloden een stuk minder rotzooi dan je gemiddelde aquarel setje, het zijn namelijk normale potloden die zich net iets anders gedragen wanneer ze in contact komen met water.

Droog gebruik van aquarel potloden

De eerste manier is het droog gebruiken van aquarel potloden. Dit komt eigenlijk overeen met het gebruik van normale potloden, je kan dus lekker tekenen, gummen en alles wat je ook kan met normale kleurpotloden.

Aquarel potloden nat gebruiken

Dan heb je het nat gebruiken terwijl je bezig bent, je maakt hierbij de punt van je aquarel potlood nat en gaat dan vervolgens aan de slag. Dit geeft echter wel wat rotzooi omdat je eigenlijk op vergelijkbare wijze bezig bent als met normale aquarel penselen. Het voordeel is dat je heel precies kan aquarellen.

Achteraf nat gebruik van aquarel potloden

De 3e en laatste manier is mijn favoriet, het achteraf nat maken van aquarel potloden. Hiermee heb je tijdens het tekenen overal veel controle over, en door het gebruik van een kwastje bij het nat maken heb je ook heel veel controle over de manier waarop het water zich verspreid over je werk.

Geef een reactie