Aquarelpotloden zijn op 3 manieren te gebruiken; droog, nat terwijl je ze gebruikt en achteraf nat maken met een kwastje, ik geef zelf altijd de voorkeur aan achteraf nat maken, dan kun je namelijk nog gummen als er iets niet helemaal goed gaat
Verschil aquarelpotloden en normale potloden
Ik krijg veel de vraag ‘wat is nou het verschil tussen aquarelpotloden en normale potloden?’, vandaar vandaag daar een kort antwoord op!
Dit is gelukkig vrij simpel uit te leggen, het verschil tussen aquarelpotloden en normale potloden zit hem in de kern van de potloden. ‘Normale’ kleurpotloden hebben vaak een kern van olie of was gemengd met een kleurtje, bij aquarelpotloden is de kern oplosbaar in water. Wanneer je dus een werk maakt met aquarelpotloden dan is het gekleurde deel oplosbaar in water.
Aquarelpotloden hebben dus eigenlijk het beste van 2 werelden, je kunt ze zoals een normaal potlood, droog gebruiken, maar nat gebruik is ook goed te doen en geeft dus een aquarel-achtig effect!
Daarnaast geven aquarelpotloden een stuk minder rotzooi dan je gemiddelde aquarel setje, het zijn namelijk normale potloden die zich net iets anders gedragen wanneer ze in contact komen met water.
Droog gebruik van aquarelpotloden
De eerste manier is het droog gebruiken van aquarelpotloden. Dit komt eigenlijk overeen met het gebruik van normale potloden, je kan dus lekker tekenen, gummen en alles wat je ook kan met normale kleurpotloden.
Aquarelpotloden nat gebruiken
Dan heb je het nat gebruiken terwijl je bezig bent, je maakt hierbij de punt van je aquarel potlood nat en gaat dan vervolgens aan de slag. Dit geeft echter wel wat rotzooi omdat je eigenlijk op vergelijkbare wijze bezig bent als met normale aquarel penselen. Het voordeel is dat je heel precies kan aquarellen.
Achteraf nat gebruik van aquarelpotloden
De 3e en laatste manier is mijn favoriet, het achteraf nat maken van aquarelpotloden. Hiermee heb je tijdens het tekenen overal veel controle over, en door het gebruik van een kwastje bij het nat maken heb je ook heel veel controle over de manier waarop het water zich verspreid over je werk.