Waterverven

Hét handboek voor waterverf penselen

Is het eindelijk tijd om je waterverf arsenaal te upgraden?

Dan ben je hier aan het juiste adres.

In dit artikel ga ik mijn favoriete aquarel en waterverf penselen, en andere aanbevelingen op een rijtje zetten zodat jij dat niet meer hoeft te doen. Hierdoor weet jij zo welke aquarel penselen je moet hebben. Na het lezen van dit artikel weet jij welke kwasten voor aquarel nodig zijn.

Net begonnen met waterverven? Dan is het soms beter om een volledige set te kopen! Hier vind je meer informatie over waterverf sets.

Het is belangrijk om goede penselen te hebben omdat je bij het waterverven en aquarellen veel met je penselen bezig bent.

Het penseel ligt bijna continu in je handen, dit is letterlijk de verbinding tussen jou, het papier en de verf! Daarom is het fijn als je de juiste penselen hebt.

Je wilt bijvoorbeeld dat je penselen consistente streken maken, zo kun je aan het penseel wennen en precies de verf op het papier brengen zoals jij dat wilt. Ook is het fijn als je penselen lang mee gaan, zodat wanneer je eindelijk gewend bent, de haren niet beginnen uit te vallen.

Voordat je overstapt op betere penselen kun je beter eerst kijken naar het kopen van betere verf en beter papier! Hier zie je vaak bij het aquarellen en waterverven veel meer verschil in dan bij penselen.

Heb je dit al of ben je gewoon benieuwd naar de penselen die op de markt zijn, lees dan vooral verder.

Wat is een aquarel penseel?

Da Vinci 1875 Nova

Voordat we beginnen aan een vergelijking tussen penselen en penselen sets, is het misschien handig om eerst wat te leren over hoe een penseel nou in elkaar zit en wat er nou speciaal is aan penselen voor het aquarellen en waterverven!

Een penseel is een kleine kwast die wordt gebruikt door kunstschilders. Het is een stuk gereedschap dat gebruikt wordt om olieverf, aquarelverf, gouache of acrylverf aan te brengen op een medium. (Wikipedia penselen)

Een penseel bestaat meestal uit een steel van hout, een metalen stuk (ook wel bus genoemd) en haren. De bus verbindt de haren van het penseel met de houten steel.

Het verschil tussen een penseel en een kwast is dat een kwast vaak heel stug haar heeft en een penseel zachte haren heeft.

Een kwast met natuurlijke haren wordt vaak gemaakt van stugge varkensharen en een penseel met natuurlijke haren wordt vaak gemaakt van marterhaar.

Met een penseel kun je daarom veel preciezer werken dan met een kwast, een kwast is meer geschikt voor grote stukken zoals bijvoorbeeld een muur.

Het verschil tussen normale penselen en aquarel penselen is dat aquarel penselen vaak een kortere steel hebben dan bijvoorbeeld de penselen die gebruikt worden bij het olieverven, waar schilders vaak een extra lange steel hebben aan hun kwast.

Ook is het bij aquarellen zo dat de meeste aquarellisten het liefst maar één dik en puntig penseel gebruiken. Je penseel is namelijk schoon te maken door het onderwater te dompelen waarna je hem gelijk weer kunt gebruiken voor andere kleuren!

Welk penseel jij nodig hebt

De meesten beginnen met het penseel waar ze het makkelijkst aan kunnen komen, soms zit er al een in je aquarel set en veel mensen hebben vast wel al penselen in huis.

Het is daarom niet gelijk nodig om te investeren in een beter penseel, vaak heb je er meer aan om te investeren in betere verf of beter papier, het verschil tussen een hoge kwaliteit penseel en een minder goed penseel is namelijk veel minder dan tussen goedkope en goede verf.

Nog geen penseel in huis? Dan kun je op veel plekken voor een paar euro een volledige set aanschaffen.

Toch op zoek naar iets met een meer ‘premium’ gevoel? Dan moet je op zoek gaan naar penselen met ‘natural hairs’ oftewel, natuurlijke haren.

Veel van de goedkopere penselen hebben synthetische haren maar de duurdere penselen beschikken vaak over echte dierenharen!

Ook in de penselen met natuurlijke haren zitten groot verschillen. De ‘originele’ natuurlijke penselen zijn gemaakt van haren van de sable marter. Dit is een soort marter uit het oosten van Azië.

Het beste sable haar heet Kolinksy sable en komt van een wezel uit de Siberische regio, Skolinsky, waar de ruige omstandigheden haren creëren die perfect zijn voor het waterverven omdat hun vorm en textuur jarenlang zoals nieuw zullen blijven.

Deze zijn zoals je kan verwachten best duur.

Ook zijn er een paar gelabeld als ‘puur sable’ of ‘red’ sable, dit zijn goede en goedkopere alternatieven, maar niet het echte kolinsky marterhaar.

Daarnaast worden er ook veel penselen verkocht met ossen, geiten en eekhoorn haar, dit is echter niet aan te raden omdat deze vaak snel hun vorm verliezen, dan kun je dus beter voor synthetisch gaan en wat extra geld in je zak houden.

Verschillende soorten penselen

Er zijn een heleboel verschillende soorten penselen die handig zijn bij het aquarellen, ik heb ze hieronder even op een rijtje gezet!

Platte penselen

COTMAN BRUSH – SERIES 666 ONE STROKE

Platte penselen zijn penselen met een vierkant, beitelvormig uiteinde. Ik gebruik dit soort penselen vaak als ik met het grovere werk bezig ben en met grote lijnen mijn werk vorm wil geven. Ze houden ook een goed aantal water en verf vast wat ze heel fijn maakt om te mengen!

Ronde penselen

COTMAN BRUSH – SERIES 111 ROUND

De ronde penselen worden het meest gebruikt onder aquarellisten, ze houden lekker veel verf vast. Vanwege de puntige vorm kun je ze gebruiken om grote streken op het papier neer te zetten, maar je kunt ook met de punt aan de kleine details werken. Dit is dus een soort van allround penseel als het op waterverven aan komt. Deze penselen worden ook wel ‘filament’ penselen genoemd.

Het Chinese penseel

da Vinci Petit Gris Pur 418 rond

Deze soort vind ik er altijd vooral mooi uitzien, dit is hetzelfde soort penseel als je ook vaak ziet bij kalligrafen. Ze hebben een mooie vorm en houden veel verf vast. Dit soort penselen zijn gemaakt met kalligrafie in gedachten en zetten dus beeldschone, vloeiende streken op papier.

Slepers penselen

COTMAN BRUSH – SERIES 333 RIGGER

Slepers zijn echt voor het fijne werk, dit zijn penselen met dunne lange haren die ook veel verf vast kunnen houden. Ik gebruik dit zelf meestal als een soort van finishing-Touch om kleine details bij te werken.

Welke penselen kan ik aanbevelen?

Zelf ben ik begonnen met het penseel die kwam in het setje van mijn winsor & newton cotman set. Dit is nog steeds mijn een van mijn favoriete penselen, misschien omdat ik er het langst mee werk of misschien omdat het gewoon een heel goed penseel is.

Als je op zoek gaat naar je penseel zou ik sowieso kijken naar de aquarel penselen van winsor & newton. Hun penselen zijn van hoge kwaliteit, zeer zacht en niet al te duur. Ook moet je kijken naar andere bekende merken zoals Da vinci en Escoda. Dit zijn grote merken die weten wat ze aan het doen zijn en daar kan je dus niet fout mee gaan. Vooral Da Vinci heeft betaalbare penselen van kolinsky marterhaar.

Vaak is het fijn om verschillende soorten penselen in je arsenaal te hebben, grote platte penselen voor het grote werk en kleine slepers voor de details.

Je kan ook gaan kijken naar sets, die kosten meestal rond een tientje voor ongeveer 5 penselen en dan heb je gelijk alles. Het mooie is dan dat je vergelijkbare penselen hebt en dus niet per penseel hoeft te wennen. De penselen zijn dan van dezelfde haren gemaakt en hebben dus allemaal hetzelfde gevoel.

Geef een reactie