Acrylverf of Olieverf? – het verschil tussen olieverf en acrylverf

Net begonnen met schilderen, of ben je toe aan iets nieuws en moet je de keuze maken tussen acrylverf en olieverf? Zoekt niet verder, wij hebben een definitief artikel geschreven dat alle verschillen tussen acrylverf en olieverf op een rijtje zetten. In dit artikel staat alles wat je moet weten bij het maken van de keus tussen olieverf en acrylverf. We kunnen nu alvast verklappen dat er eigenlijk maar een groot verschil is, en dat is de droogtijd, de droogtijd van olieverf is heel lang (soms dagen) en de droogtijd van acrylverf is te meten in uren.

Acrylverf voordelen en nadelen

Acrylverf heeft een hoop eigenschappen die acrylverf voor beginners interessant maakt.

Wat vooral heel fijn is met acrylverf voor beginners, is dat de acrylverf droog tijd heel snel is. Veel acrylverven hebben een droogtijd van tussen de 30 en de 60 minuten.

Daarnaast is acrylverf niet giftig, acrylverf is namelijk gebaseerd op water. Doordat acrylverf gebaseerd is op water lost het ook makkelijk op in water wat handig is als je dingen moet bijwerken.

En stel je acryl schilderij is zo’n succes dat het nog jaren lang tentoongesteld of bewaard gaat worden, dan wil je natuurlijk dat de kleuren niet veranderen. Als je dat wilt, is het handig als je acrylverf lichtecht is. Dit betekent dat de kleur van je acrylverf over tijd niet makkelijk veranderd. Gelukkig heeft acrylverf deze eigenschap en zijn de meeste niet-professionele acrylverven, lichtecht voor meer dan 100 jaar!

En wat helemaal fijn is met acrylverf, is dat het heel goedkoop is, zeker vergeleken met olieverf. Acrylverf is meerdere malen goedkoper per liter dan olieverf, je kan hier dus rustig mee experimenteren zonder je zorgen te maken over het geld.

Dus nog even in het kort;

Acrylverf Voordelen:

 • Acrylverf droogt snel, in 30 tot 60 minuten is een dunne laag droog
 • Gebaseerd op water
 • Lichtecht
 • Heel goedkoop, soms tot wel 10 keer zo goedkoop als olieverf
 • Ruik je niet

Acrylverf Nadelen:

 • De snelle droogtijd van acrylverf is ook een nadeel, je kan lastig gedetailleerd werk doen, omdat een laag al snel op begint te drogen
 • Transparant waardoor je een potloodschets lastig kan bedekken

Olieverf voordelen en nadelen

Olieverf voor beginners is ook heel interessant, er zijn echter wel wat olieverf nadelen.

Een groot nadeel is dat de olieverf droogtijd heel lang is. De droogtijd van olieverf is ongeveer 1 tot 2 dagen voor een dunne laag, en 4 tot 6 dagen voor een heel schilderij. Het voordeel aan deze lange droogtijd van olieverf is echter wel dat je de tijd kan nemen om fouten te corrigeren.

Daarnaast is olieverf gebaseerd op, je raad het al, olie. Vroeger werden er veel schadelijke stoffen gebruikt in olieverf, tegenwoordig is dat niet meer zo. De meeste olieverven zijn gebaseerd op organische oliën zoals lijnzaadolie, soms kunnen er echter in het pigment zelf wel schadelijke stoffen zitten. Daarnaast geeft olieverf wel een hele sterke geur af als je er mee werkt, zeker als je aan het verdunnen bent met terpentine. Daarom is het aan te raden om alleen met olieverf te werken in een goed geventileerde ruimte.

Ook zijn er een aantal olieverf voordelen.

Om te beginnen is olieverf ondoorzichtig/niet-transparant/dekkend, dit betekent dus dat je gerust met potlood het ontwerp voor je olieverf schilderij kunt uittekenen, zonder dat je je zorgen hoeft te maken dat het potlood later door het olieverf heen te zien is.

Wil je echter wel dat je olieverf transparant is? Dan kan je proberen een verdunner zoals terpentine te gebruiken.

Daarnaast is olieverf, net als acrylverf heel lichtecht, je olieverf schilderij zal onder normale omstandigheden tientallen jaren niet verkleuren.

Olieverf voordelen:

 • Olieverf droogt langzaam, soms kan het dagen duren voordat een laag droog is. Met olieverf hoef je dus niet te haasten met de details.
 • Olieverf is dekkend, je kan dus makkelijk fouten corrigeren door er opnieuw overheen te gaan met olieverf. Olieverf kan echter wel transparant gemaakt worden door te mengen met terpentine

Olieverf nadelen:

 • De langzame droogtijd van olieverf is ook een nadeel, het maken van een olieverf schilderij kan dagen in beslag nemen, puur omdat je soms dagen moet wachten voordat je een nieuwe laag aan kan brengen.
 • Sterke, onaangename geur

Waarvoor je acrylverf gebruikt

Het gebruik van acrylverf is vooral voor moderne en abstracte kunst, dit komt door de felle beschikbare kleuren acrylverf, de snelle droogtijd en de lage prijs.

Acrylverf is dus te krijgen in een heel groot aantal felle kleuren, tegenwoordig is er zelfs neon acrylverf beschikbaar!  Dit past goed bij de moderne en abstracte kunst, dit is omdat deze kunst moet opvallen en niet om realisme gaat.

Ook droogt acrylverf snel, dit zorgt ervoor dat kunstenaars snel kunnen werken, en niet lang hoeven te wachten tot een laag acrylverf gedroogd is voordat ze een volgende aan kunnen brengen. Hierdoor kan je makkelijk experimenteren met acrylverf.

Daarnaast is acrylverf goedkoop, tegenwoordig hebben winkels zoals Gerstaecker een prima huismerk acrylverf die letterlijk een tiende kost van wat je kwijt bent aan olieverf. Met deze goedkope acrylverf kun je dus onbezorgd experimenteren.

Waarvoor je olieverf gebruikt

Olieverf daarentegen is meer geschikt voor de traditionele schilderkunst, denk hierbij aan portretten en landschappen. Olieverf gebruik je hiervoor omdat het langzaam droogt en omdat het olie-gebaseerd is.

De olieverf droogtijd is dus 1 tot 6 dagen, in plaats van de 30-60 minuten van acryl. Dit betekent dat je met olieverf meer tijd hebt om te werken aan je schilderij zonder dat de olieverf opdroogt. Dit is handig als je veel tijd wilt besteden aan de kleine details van je schilderij, olieverf is dus perfect voor gedetailleerd schilderwerk! Daarnaast kun je lagen toevoegen zonder dat de onderliggende lagen drogen, dit kan voor een interessant en realistisch effect zorgen.

Ook is olieverf, olie-gebaseerd, een van de eigenschappen hiervan is dat het heel dekkend is. Omdat het in eerste instantie zo dekkend is, geeft dat ons veel controle over de transparantie van de verf, door het mengen met terpentine.

Conclusie verschil acrylverf en olieverf

Aangezien dit een best lang artikel is, probeer ik hieronder een korte samenvatting te geven over het verschil van acrylverf en olieverf.

Als je na dit artikel nog steeds niet overtuigd bent van een van de twee, kun je ook naar aquarelverf kijken, we hebben hier een mooie gids met de beste aquarel sets voor beginners.

Laten we beginnen met het grootste verschil tussen acrylverf en olieverf. Het acrylverf en olieverf verschil is vooral de droogtijd, acrylverf droogt in enkele uren terwijl olieverf droogtijd gemeten word in dagen. Dit heeft voor beide verven zo zijn voordelen en zijn nadelen, een lange droogtijd betekent dat je genoeg tijd hebt om details te perfectioneren, maar zorgt er wel voor dat je soms lang moet wachten voordat je een volgende laag aanbrengt. Een korte droogtijd is fijn als je meerdere lagen over elkaar heen wilt schilderen zonder dat deze mengen, het nadeel van een korte droogtijd is echter dat je niet de tijd kan nemen voor details.

Daarnaast kan olieverf bij het schilderen een sterke geur afgeven die onaangenaam kan zijn, daarom is het advies om alleen olieverf te gebruiken in een goed geventileerde ruimte, zonder dat er andere mensen bij zijn. Acrylverf daarentegen is geurloos en kan je dus gerust gebruiken in een ruimte waar andere mensen zijn.

Qua gebruik is er ook een duidelijk verschil, vanwege de lange droogtijd van olieverf, word deze vooral gebruikt voor gedetailleerd schilderwerk, zoals portretten en landschappen. Vanwege de korte droogtijd, lage prijs en felle beschikbare kleuren, is acrylverf daarentegen meer geschikt voor moderne en abstracte kunst.

Acrylverf Olieverf
Droogtijd Uren Dagen
Gebaseerd op Water Olie
Gebruik Portretten en landschappen Moderne en abstracte kunst
Prijs Goedkoop Niet goedkoop
Giftig Nee Niet meer
Geur Geurloos Sterke, onaangename geur

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *