Waterverven

5 tips naar beter worden in waterverven

Vuurtoren

Hoi beginner, als je hier bent, heb je waarschijnlijk (net zoals ik vroeger) een probleem met het waterverven. Je bent veel aan het waterverven maar je komt maar niet in de buurt van de mooie schilderijen die je op het internet zit.

Gelukkig heb ik hier een klein artikel over geschreven met mijn eigen ervaring. Dit is ideaal voor de mensen die beter willen worden in waterverven.

1 – Schets!

Bij waterverven is het heel belangrijk om te schetsen, de verf die je gebruikt is heel licht en door al het water gaat het snel zijn eigen gang.

Om dan nog steeds een beetje structuur te houden is het belangrijk om een duidelijke schets te hebben.

Het is ook belangrijk om te weten dat een schets NIET MOOI hoeft te zijn, het schilderij krijgt vorm door je waterverf stroken en niet door je schets. Een schets is puur voor jou om structuur te houden.

2 – Als schetsen niet voor jou is, ga abstract

Over het algemeen is waterverven een heel abstract medium, het is niet de norm om superrealistische werken te maken met waterverf.

Daarom is het soms ook leuk om de abstracte kant op te gaan tijdens het waterverven, op die manier haal je het meest uit dit medium.

Op deze manier kun je ook makkelijk rondspelen met verschillende aspecten die het waterverven speciaal maken.

Bij het abstract verven kun je zonder schuldgevoel rondspelen met bijvoorbeeld hoeveelheid water, kleur lagen en oppervlaktes.

3 – Niet zuinig doen met waterverf

Beginners zijn vaak heel zuinig met hun waterverf, zij weten dan nog niet dat waterverf super lang meegaat. Het eerste aquarel setje wat ik heb gekocht lijkt nog steeds bijna helemaal vol te zitten.

En als je waterverf dan uiteindelijk op raakt, dan kost het amper iets om de verf weer aan te vullen, het gaat hier echt om een paar euro’s voor jaren aan waterverf.

4 – Maak van tevoren een kleuren palette

Wat mijn waterverfschilderijen in het begin een grootste boost gaf was het samenstellen van een kleuren palette.

Een kleine selectie kleuren zorgde ervoor dat ik meer kon focussen op het schilderen zelf en niet op het uitkiezen van de juiste kleuren.

Je raakt dan in een makkelijker in een flow terecht.

5 – (Soms) Betere waterverf spullen

Dit is lang niet altijd zo, maar soms kunnen betere spullen heel erg helpen. Ik merkte zelf een verschil toen ik overstapte van het allergoedkoopste setje wat ik kon vinden, naar een aquarel setje van een groot verf merk. (Lees hier meer over aquarel setjes.)

Dit tientje extra zorgde echt voor een wereld van verschil! Kleuren zagen er mooier uit en droogden ook een stuk beter.

Het penseeltje wat bij dit setje zat was ook veel fijner dan de oude penselen die ik daarvoor gebruikte, het lag veel fijner in de hand en was veel consistenter in het maken van details.

Ik hoop dat dit artikel je een betere waterverf kunstenaar maakt, als je zelf ook nog tips hebt, stuur ze dan alsjeblieft door! Daar hebben ik en de lezers van mijn blog heel veel aan.

Geef een reactie